Biografija| NILE WILSON

15.06.2020.

Nile Michael Wilson je britanski osvajač brončane olimpijske medalje na preči na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru, youtuber, poduzetnik i  jedan od članova britanske momčadi koja je osvojila srebrnu medalju na Svjetskom prvenstvu 2015. koja je ujedno i prva svjetska medalja za mušku ekipu u povijesti britanske gimnastike.

NADIMAK: Wilsonator

DATUM ROĐENJA: 17. siječnja 1996.

VISINA: 166 cm

ZANIMANJE: profesionalni sportaš, youtuber, poduzetnik

OBITELJ: Roditelji Sally i Neil, sestra Joanna

HOBBI: snimanje zabavnih videa za Youtube, TikTok, Instagram, druženje s obitelji i prijateljima

JEZIK: engleski

NIle wilson ksh.jpg

KLUB: Leeds Gymnastics Club [Engleska]

TRENER: Dave Murray (GBR) 

DISCIPLINA: višeboj, parter, konj s hvataljkama, karike, preskok, ruče i preča

POČETAK SPORTSKE KARIJERE: Gimnastikom se počeo baviti u dobi od četiri godine u Leedsu u Engleskoj.

RAZLOG POČETKA TRENIRANJA: Kad je bio mlad, bio je prilično nespretan i stalo se spoticao o nešto. "Šivao sam glavu otprilike četiri puta i to je dovelo do faze u kojoj su me mama i tata samo htjeli naučiti kako pasti i pružiti mi malo više samokontrole."

Mladi Wilson.jpg

OZLJEDE: U veljači 2019. godine podvrgnut je operaciji zbog izbočenja diska. Operacija je trebala riješiti probleme s bolovima u vratu i ruci. Nakon toga je nastupilo razdoblje oporavka što je rezultiralo propuštanju Europskog prvenstva 2019. u Szczecinu, Poljska.

U listopadu 2018. ozljeda prsta na treningu ga je natjerala da se povuče sa Svjetskog prvenstva 2018. u Dohi u Kataru, kasnije tog mjeseca.

Unatoč ozljedi zgloba na natjecanju, osvojio je četiri zlatne i dvije srebrne medalje na Commonwealth igrama 2018. u Gold Coast-u, Australija.

Ozljeda zgloba isključila ga je iz finala na Svjetskom prvenstvu 2014. u Nanningu, Narodna Republika Kina. Zahtijevao je operaciju zbog ozljede, što ga je također isključilo sa Svjetskog kupa 2014. godine u Glasgowu u Škotskoj.

Zadobio je dva djelomična prijeloma u donjem dijelu leđa 2011. tijekom pripreme za Europsko prvenstavo. Ipak, bio je u stanju odraditi natjecanje.

AMBICIJE: Osvojiti zlato na Olimpijskim igrama u Tokiju 2021.

MOTO: "Jedina ograničenja u životu su ona koja sami sebi postavljamo."

Wilson doskok.jpg

NAGRADE/PRIZNANJA: Na sportskim nagradama Leeds Sports u Engleskoj 2014. godine proglašen je najboljim mladim sportašem godine.

Bio je nosilac zastave Velike Britanije na Europskom olimpijskom festivalu za mlade [EYOF] 2013. u Utrechtu, Nizozemska.

NAJZNAČAJNIJI TRENUTAK KARIJERE: Osvajanje bronce na preči na Olimpijskim igrama 2016. u Rio de Janeiru.

ZANIMLJIVOSTI: 

POPULARNOST NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

Nakon što je tijekom siječnja 2017. na treningu ozlijedio ligamenta gležnja, odlučio je dokumentirati svoj oporavak na YouTubeu. "Skoro odmah, odlučio sam da to iskoristim na pozitivan način. Mislio sam da mogu doprijeti do mnogih ljudi. Moj prvotni cilj bio je što više ući u gimnastiku i naučiti što više ljudi da naprave stoj na rukama. Moj je YouTube potpuno eksplodirao. Od siječnja do srpnja 2017. povećao se za 200 000 pretplatnika. Moja poruka doseže do stotina tisuća ljudi; to je nevjerovatan osjećaj. "

Wilson yt.jpg

PODUZETNIČKE VODE

Posjeduje tvrtku nazvanu 'Bodybible' koja pruža korisnicima ideje, savjete i načine kako pristupiti fitnessu i zdravom načinu života. Također vodi YouTube kanal na kojem objavljuje video zapise o svojim vježbama, svakodnevnom životu i gimnastici (Nile Wilson) gdje ima više od 1.360.000 pretplatnika i još jedan kanal s ocem (Neil i Nile Vlogs) koji ima više od 169.000 pretplatnika.

COMMONWEALTH IGRE 2014

Na Commonwealth igrama 2014. godine, Wilson je pridonio ocjeni 86,607 da bi reprezentacija Engleske osvojila zlatnu medalju. Usput se i kvalificirao na drugo mjesto u finalu višeboja, iza Maxa Whitlocka. Wilson je tada osvojio brončanu medalju u finalu višeboja sa rezultatom 87.965. U finalu ruča osvojio je srebro s rezultatom 15.433 iza škotskog gimnastičara Daniela Purvisa. Wilson je također uzeo prvo pojedinačno zlato u finalu preče rezultatom 14.966. Njegov član ekipe Kristian Thomas uzeo je srebro.

SVJETSKO PRVENSTVO 2015 

U disciplini višeboja je završio na desetom mjestu s 88.365, ali nije ušao u finale zbog pravila koje nalaže da smiju samo dva natjecatelja biti u finalu iz iste zemlje koju predstavljaju. Wilson se natjecao na tri sprave u ekipnom finalu: Karike (14.933), ruče (15.033) i preča (14.833), pridonoseći tako ekipnoj srebrnoj medalji. Wilson se također kvalificirao u finale ruča, zauzevši 8. mjesto s ocjenom 15.233.

OLIMPIJSKE IGRE - RIO DE JANEIRO

12. srpanja 2016. Wilson je imenovan za olimpijsku ekipu zajedno s Louisom Smithom, Max Whitlockom, Kristian Thomasom i Brinn Bevanom. Na Olimpijskim igrama 2016. godine Wilson je postao prvi britanski gimnastičar koji je osvojio brončanu medalju na preči, s ocjenom 15.466.

NW RIO.jpg

SVJETSKO PRVENSTVO 2017

U siječnju 2017. je tijekom treninga zadobio ozljedu ligamenta gležnja, što je zahtijevalo operativni zahvat. S vremenom se oporavio da bi bio u mogućnosti natjecati se na Svjetskom prvenstvu u Montrealu gdje je završio šesti u finalu višeboja.

COMMONWEALTH IGRE 2018

2018. godine Wilson je izabran da predstavlja Englesku i natječe se na Commonwealth igrama u Australiji. 5. travnja osvojio je zlatnu medalju u ekipnom višeboju i kvalificirao se na prvo mjesto u pojedinačnom višeboju u kojem je osvojio i svoju drugu zlatnu medalju. Na preči je zaradio svoje treće zlato, te je osvojio srebro na karikama i na ručama.